Patru ministri de Interne in fata plutonului de executie al DNA!

Operatiunea „Octombrie negru”, anuntata in exclusivitate de catre ziarul nostru, este de-abia la inceput. Asa ca, dupa ce si-au facut mana cu dosarul MICROSOFT, in care se regasesc zeci de ministri, demnitari si importanti oameni de afaceri, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pregatiti sa treaca la nivelul urmator.

Este vorba despre reluarea anchetei in ceea ce priveste contractul semnat cu firma germana EADS pentru securizarea frontierelor Romaniei, in vederea intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen. Lucru care nu s-a petrecut nici in ziua de astazi, desi s-a cheltuit in acest scop peste un miliard de euro! Iar proiectul demarat in 2004, pe cand Adrian Nastase era inca premier, se anunta a fi nu doar cel mai mare fiasco din politica guvernamentala postdecembrista, dar si cel care va declansa, in cel mai scurt timp, un scandal de coruptie fara precedent. Iar dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, patru fosti ministri de Interne asteapta deja cu sufletul la gura declaratiile generalului Marian Tutilescu. Cel care, desi s-a refugiat de curand la Chisinau, ca angajat al ONU, stie mai bine decat oricine cum si la ordinele cui s-au cheltuit sutele de milioane de euro aruncate pe securizarea frontierelor.

Contracte impuse

Considerand proiectul de securizare a frontierelor drept o prioritate nationala de grad zero in vederea intrarii noastre in Spatiul Schengen, autoritatile de la Bucuresti au demarat, la inceputul anului 2004, o campanie furibunda pentru relizarea acestui deziderat asumat in fata UE. Astfel ca s-a declansat o adevarata isterie pentru acordarea cat mai rapida, fara licitatie, a contractului de peste jumatate de miliard de euro pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierelor. Iar castigatoarea contractului, a carui valoare a fost ridicata in cele din urma la 734 milioane de euro, a fost aleasa firma germana EADS Deutschland GmbH Germania.

rus-saniuta-blaga-david

Pe 12 august 2004, guvernul pesedist condus de Adrian Nastase semna contractul de achizitie al SISF, in valoare initiala de 650 milioane de euro. Insa, dupa cum sustin procurorii anticoruptie, „pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivita pentru Statul Roman a unui contract-cadru cu o suma fixa de 650 milioane de euro, dar fara sa fie precizat in detaliu solutiile tehnice, echipamentele si serviciile ce urmau sa fie livrate”. Mai mult, dupa cum a descoperit DNA, „pentru ca EADS sa obtina acest contract, managementul lui EADS a fost conditionat sa incheie un contract de promisiune irevocabila de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 pana la 60 milioane de euro”.

Marian Tutilescu

Marian Tutilescu

Patru milioane de euro, prima spaga

In schimb, dupa cum reiese deja din declaratiile si probele stranse de catre oamenii Laurei Codruta Kovesi, „managementul FSC, la randul sau, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost conditionat de catre Claudiu Florica sa semneze in acelasi timp contracte de comision pentru reusita cu firma Gessa (comision 10%) si cu firma Profinet (comision de 5%)”. Iar despre acesti bani, incasati de patronul firmei Fujitsu Siemens, implicat si in scandalul MICROSOFT, procurorii DNA nu se sfiesc sa acuze ca „reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI si cabinetului prim-ministrului”. Iar tot in anul 2004, nemtii de la EADS au platit deja prima transa de patru milioane de euro. Banii au fost dati imediat dupa semnarea contractului si au fost folositi, dupa cum sustine DNA, pentru plata primelor spagi. De remarcat ca si subcontractantul FSC a platit, la randul sau, un avans de doua milioane de euro catre Profinet si un avans de 280.000 de euro catre Gessa. Iar Claudiu Florica, care deja colaboreaza intens cu DNA, stie cel mai bine unde a ajuns apoi o buna parte din aceasta suma.

Ioan Rus a taiat-o

In momentul de fata, numele a patru fosti ministri de Interne apar in aceasta ancheta, fiecare dintre ei situandu-se insa pe pozitii diferite. Astfel, negocierile purtate in forta la inceputul anului si in cadrul carora lui Claudiu Florica i-a revenit rolul de „redistribuitor” al spagilor de milioane de euro s-au desfasurat pe timpul mandatului lui Ioan Rus. Numai ca acesta a parasit sefia MAI cu doar vreo doua luni inainte de semnarea contractului si ramane acum de vazut daca a taiat-o la timp sau nu din fruntea Internelor. Oricum, comisia desemnata din cadrul MAI a finalizat negocierile initiate pe mandatul lui Rus pe vremea lui Marian Saniuta, cel care i-a preluat a preluat mandatul in iunie 2004. Si care poate iesi mai mult decat sifonat din aceasta ancheta redeschisa in forta in urma cu putina vreme.

Saniuta, turnat de Blaga

Cert este ca, in timp ce Adrian Nastase gira semnarea contractului si se plateau deja primele spagi, titularul portofoliului de la Interne era pesedistul Marian Saniuta. Cel care nu doar ca a semnat contractul, dar se afla la comanda in vremea in care, dupa cum sustine DNA, s-a incasat un comision general de 5%, adica nu mai putin de 33 milioane de euro, de catre persoane din conducerea MAI si din Secretariatul General al Guvernului! Mai mult chiar, Saniuta a fost acuzat fatis chiar de catre urmasul sau la conducerea MAI, Vasile Blaga, cel care a si facut o plangere penala impotriva mai multor chestori implicati in negocieri, in frunte cu celebrul Toma Zaharia. Iar in denuntul sau, Blaga se mira de acest ”contract de 650 milioane de euro, cu extindere la un miliard, si care nu avea decat o definitie generala: securizarea frontierelor”.

De ce maraie „Buldogul”

Insa extrem de interesant este ca, desi a „marait” la cei care au negociat pagubosul contract din bani publici, „Buldogul” Blaga nu a stopat proiectul, pe vremea mandatului sau continuand sa se implementeze tot mai pregnant acest sistem care nu i-a convins nici macar acum pe partenerii europeni ca este unul fiabil. Astfel ca, dincolo de orice supozitie, Vasile Blaga asteapta probabil la randul sau cu sufletul la gura desfasurarea anchetei, pentru a vedea astfel de care parte a „baricadei” pica… Mai ales ca mai multi apropiati de-ai sai sunt implicati la randul lor in toata aceasta tarasenie care va zgudui in curand Ministerul de Interne.

David o ia de la inceput

Dupa ce Vasile Blaga desecretizase contractul, ramanand de vazut scopul real al acestei actiuni surprinzatoare, la carma MAI a venit liberalul Cristian David, care a pus din nou batista pe „tambalul” EADS. A secretizat contractul si, pe mandatul sau, s-au facut plati masive in cadrul implementarii Sistemului Integrat de Securizare a Frontierelor.

Cine rupe nodul gordian

In anul 2009, an de varf in derularea proiectului, la sefia Departamentului Schengen din cadrul MAI venea chestorul Marian Tutilescu. Fostul comandant al Politiei Capitalei are toate datele acestei spinoase probleme in mainile sale, mai ales ca avut acces la toate informatiile secretizate, a stiut cat si cui s-a dat si, dupa cum sustin sursele noastre, a intrat in acea perioada si in posesia mai multor rapoarte de audit interne care indicau clar vinovatii pentru degringolada derularii colaborarii cu EADS. Momentan insa, dupa ce s-a pensionat, chestorul Marian Tutilescu a ajuns de curand la Chisinau, unde este angajat de catre Organizatia Natiunilor Unite si detine functia de Consilier de Inalt Nivel al Politiei Republicii Moldova. Si cum ancheta EADS avanseaza rapid, chestorul Tutilescu nu are incotro si va trebui, chiar si de la Chisinau, sa puna la dispozitia procurorilor anticoruptie „munitia” pentru finalizarea acestui dosar. Iar patru fosti ministri de Interne, ca sa nu mai vorbim de zeci de alti inalti ofiteri ai MAI, asteapta cu sufletul la gura „pocainta de la Chisinau”, pentru a afla astfel care dintre ei ajung sau nu in fata „plutonului de executie” al DNA.