Evoluţia companiilor implicate în afacerea Microsoft – EADS

ms-eads-fujiFirmele implicate în dosarul penal Microsoft- EADS au cunoscut prosperitatea din momentul în care au intrat în afacerile cu statul.

Scop Computers a fost deţinută până în 2010 de un anume Alexandru Vişan. Acesta şi-a vândut pachetul majoritar de acţiuni către ABC DATA din Polonia pentru 5 milioane de dolari. După numai doi ani, Alexandru Vişan şi-a răscumpărat firma şi a plătit grupului polonez ABC Data suma de 477.066 euro pentru un pachet de 51% din acţiunile distribuitorului de produse IT&C Scop Computers, potrivit unui document publicat de companie în Monitorul Oficial. Scop Computers a intrat în insolvenţă în luna aprilie 2012 pe fondul unei anchete a Fiscului într-un dosar de suspiciune de fraudă prin neplata TVA şi avea datorii totale de aproape 36 mil. euro. În 2011 Scop a avut afaceri de 30,6 mil. euro, în scădere cu 60%, şi o pierdere netă de 6,8 mil. euro, potrivit datelor de la Finanţe. În prezent firma se află în reorganizare judiciară. Potrivit Ministerului Finanţelor, începând cu anii 2000 cifra de afaceri a crescut de la 18 milioane de lei la aproape cinci sute de milioane până în anul 2010. Cu toate aceste creşteri spectaculoase firma a fost anchetată de fisc în 2012 pentru evaziune fiscală de peste 50 de milioane de euro.

Afaceri cu statul şi legăturile cu SIE

Ion Coltan, Dragoş Stan şi Alexandru Vişan sunt trei dintre acţionarii firmelor SCOP Computers şi Net Consulting, fiecare dintre ei fiind administrator pe rând la cele două firme.

În perioada 2000-2004, cei trei, prin intermediul companiilor pe care le controlau, au primit din partea instituţiilor statului contracte de peste 50 de milioane de euro, potrivit presei centrale. Net Consulting şi Scop Computers au fost principalii furnizori de servicii IT în perioada guvernării Năstase pentru Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Industriei şi Resurselor, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, Banca Naţională a României, Primăria Constanţa sau Hidroelectrica, Inspecţia Muncii, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Curtea de Conturi sau Biroul Român de Metrologie Legală, Rafo Oneşti. BCR, CEC şi alte firme aflate în subordinea statului. În anul 2004, Net Consulting a primit de la INS un contract de un milion de euro pentru asigurarea echipamentelor necesare desfăşurării alegerilor locale. Cu ocazia alegerilor generale, cei trei oameni de afaceri au mai primit alt million de euro.

Cei trei, în asociere, au asigurat echipamente şi pentru alegerile europarlamentare din anul 2007 şi pentru mai multe alegeri locale.

În caracatiţa de firme pe care au creat-o s-au asociat cu Victor Macri în firma Special Media SRL. Victor Macri a devenit directorul de marketing de la SCOP Computers. De menţionat că Victor Macri este fiul fostului general de Securitate Emil Macri, şeful Direcţiei a II-a de contraspionaj economic a Securităţii, specializat în înăbuşirea revoltelor (inclusiv a revoltelor din 1977 şi 1987). Macri a fost arestat şi închis după revoluţie, dar nu a mai apucat sfârşitul procesului pentru că a murit în aprilie 1991.

Caracatiţa lui Claudiu Florică

Procurorii DNA spun că cel care s-a ocupat de şpăgile din contractul Microsoft este Claudiu Florică. Biroul acestuia se află pe strada Ştirbei Vodă, chiar în faţa sediului DNA. Mai multe firme care apar în dosarul Microsoft sunt controlate de Claudiu Ionuţ Florică printr-o reţea de offshore-uri, cum ar fi DIM Soft, Abacus Systems & Solutions SRL şi Abacus Telcon. Toate acestea s-au reunit, la începutul anului, într-o singură firmă: Synotech Global Services România.

DIM Soft a fost preluată în 2009 de concernul elveţian D-Con.Net şi administrată de Claudiu Ionuţ Florică. Din mai 2012, Dim Soft a trecut în proprietatea off-shore-ului cipriot Lisaos Ventures Limited, dar îşi păstrează administratorul. Din ianuarie 2014, Dim Soft îşi schimbă numele în Synotech Global Services România.

O altă firmă unde Florică a fost acţionar şi administrator este Abacus Systems & Solutions SRL, de unde s-a retras şi şi-a vândut acţiunile offshore-ului Lisaos. Prin Abacus Systems, Claudiu Ionuţ Florică a controlat şi firma Abacus Telcon. Cele două firme au fuzionat prin absorbţie în februarie 2014 şi au fost preluate de Synotech Global Services România.

Cifrele de afaceri ale firmelor din România sunt, potrivit datelor oficiale, de ordinul sutelor de milioane de lei. Majoritatea au cunoscut o adevărată explozie începând cu anul 2003.