Sapte ministri si patru primari de sector luati la bani marunti de ANI

Sapte ministri din Cabinetul Boc sunt cercetati de Agentia Nationala de Integritate (ANI) cu privire la modul in care si-au dobandit averile, a anuntat, marti, presedintele ANI, Alexandru Macovei, fara sa dezvaluie identitatea demnitarilor. Potrivit jurnalistilor de la Gardianul, printre cei sapte ministri se numara cel al Economiei, Adriean Videanu, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, al Justitiei, Catalin Predoiu, al Apararii – Mihai Stanisoara, dar si ministrul de Interne, Dan Nica.

„Agentia Nationala de Integritate cerceteaza sapte ministri din actualul Cabinet. Dosarele se afla in diverse stadii de investigare. Principalele noastre obiective sunt modul de dobandire al averii si posibile falsuri in declaratii ale persoanelor investigate. Singura precizare pe care o pot face este ca persoanele sunt din intreg spectrul politic”, a spus Macovei.

Catalin Predoiu a declarat la Realitatea TV ca nu a fost anuntat in mod oficial despre aceste cercetari ale ANI. „Cei care se indoiau ca ANI nu functioneaza, sau ca are compelxe sa investigheze potrivit propriei competente cred ca au acum o dovada contrara extrem de solida”, a fost singurul comentariu pe care Predoiu a dorit sa-l faca.

Un comentariu a venit si de la ministrul de Interne, Dan Nica, care spune ca este tarat in acest scandal din cauza cresterii popularitatii sale. „Numele meu a aparut in acest scandal pentru ca sunt omul cel mai influent de pe langa Mircea Geoana, si pentru ca el a inceput sa creasca in sondaje, se pare ca acest lucru deranjeaza si s-au gandit unii ca e timpul sa ma mai inmoaie un pic sa nu mai fiu asa de activ”, a spus Nica la o emisiune televizata.

Potrivit „Gardianul”, inspectorii ANI s-au sesizat in cazul lui Nica dupa aparitia in „Academia Catavencu” a unei anchete referitoare la averea ministrului. Saptamanalul a scris ca o vila din Galati, pe care demnitarul ar fi primit-o la finalul mandatului de ministru al Comunicatiilor, a fost trecuta initial pe numele socrilor, respectiv al finului sau. In prezent, imobilul este trecut pe numele unui anume Valentin Mititelu, galatean ca si Nica.

Ziaristii de la „Academia Catavencu” au relatat ca, inainte ca vila sa fie trecuta in anul 2005 pe numele lui Mititelu, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) cumpara de la acesta, la sfarsitul anului 2004, un teren de 3,5 hectare pe care urma sa se ridice un sediu de protocol. In acea perioada, ANRC era in subordinea lui Nica, pe atunci ministru al Comunicatiilor. Terenul, aflat in apropiere de Zarnesti, a fost achizitionat de ANRC cu 450.000 de euro, insa Mititelu l-ar fi „adunat” metru cu metru de la localnici, la pret de unu, cel mult doi euro.

Inspectorii ANI au constatat, totodata, potrivit „Gardianul”, anumite neconcordante in declaratiile de avere ale lui Nica. Astfel, potrivit declaratiei din 30 decembrie 2008, demnitarul mentioneaza venituri realizate ca deputat, de 50.097 de lei, pentru anul fiscal 2007. In 23 februarie 2009, cand era deja vicepremier, Nica nu a schimbat aceasta mentiune, consemnand la rubrica venituri aceeasi suma, pentru acelasi an fiscal, desi functia nu mai era aceeasi.

Presedintele ANI a confirmat si ca patru primari de sector sunt cercetati de ANI. Mai mult, acesta a declarat ca 60 de fosti parlamentari si aproximativ 20 de actuali parlamentari sunt si ei cercetati.