„Regina calculatoarelor” prefera să plătească 3% rromilor din Sinteşti, decât TVA de 24% la stat

Irina Socol a fost arestată de Tribunalul Bucureşti pentru 30 de zile sub acuzaţia de evaziune fiscală

Irina Socol a fost arestată de Tribunalul Bucureşti pentru 30 de zile sub acuzaţia de evaziune fiscală

O parte dintre complicii directoarei de la SIVECO, arestată pentru evaziune fiscală, au recunoscut faptele. Ei primeau un procent din valoarea facturilor false emise de firme fără angajaţi. Societatea susţine că nu a comis ilegalităţi şi se pune la dispoziţia anchetatorilor. Chemaţi la audieri, complicii Irinei Socol, arestată marţi pentru 29 de zile, au recunoscut faptele aşa cum au fost prezentate de procurori. În plus, ei au mai susţinut că şi-au înfiinţat firmele la cererea femeii de afaceri. Când a calculat câţi bani are de dat la stat ca impozit, Irina Socol a decis să treacă în acte cât mai multe cheltuieli, unele dintre ele fictive. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca în intervalul 2009 – 2013, femeia de afaceri, în complicitate cu Aurora Crusti, acţionară şi ea la SIVECO, să înregistreze în contabilitate cheltuieli fictive de 35 milioane de lei.

Prin această mişcare, bugetul de stat a fost secat cu aproape 14 milioane de lei.

Afaceri imaginare

Astfel, şapte firme, controlate de Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Nicuşor Dincă şi Valentina Gogu Mihai ar fi cumpărat şi testat softuri de la SIVECO în valoare de câteva zeci de milioane de lei. Niciuna dintre societăţi nu avea angajaţi. „O sursă importantă de venituri pentru SIVECO este reprezentată de contractele încheiate cu instituţii de stat, care sunt foarte profitabile. Fiind foarte profitabile, aceste contracte produc un profit foarte mare şi, implicit, impozite către stat foarte mari”, se arată în referatul procurorilor în urmă căruia au fost arestate cele două femei de afaceri.

La rândul lor, pentru a justifica milioanele de euro care treceau prin conturile firmelor lor, cei patru au apelat la alte 51 de societăţi de tip fantomă şi au încheiat cu acestea contracte „pe hârtie”. Puşi în faţa probelor, Tiberiu Grabany şi Dumitru Constantinescu au recunoscut faptele. Primul a arătat că a înfiinţat societăţile la cerinţa Irinei Socol. El a fost pus în legătură cu Aurora Crusti de directoarea firmei, după care a început să elibereze facturi fiscale false către SIVECO. Mai departe, ridica banii din contul firmei sale şi îi înapoia Aurorei Crusti. Nu toţi, numai o parte, după ce îşi „trăgea” 3% din valoarea facturilor. Fiind audiat, Nicolae Gogiu Mihai, administratorul de drept al uneia dintre firme, a arătat că nu a avut contracte cu SIVECO, iar banii din firmă i-a retras cu ajutorul unor borderouri de achiziţie de fier vechi, acesta fiind obiectul de activitate al firmei sale. Soţia sa, care apărea în acte ca posesorul firmei, nu ştie să scrie şi nici să citească. Altfel spus, firma sa cumpăra fier vechi şi vindea programe informatice.

Zidarul programator

Nicuşor Dincă a ajuns în acest „carusel” al firmelor care scoateau din conturi banii celor de la SIVECO după ce i-a renovat apartamentul lui Grabany, el fiind zidar de profesie.

Procurorii susţin că toate aceste contracte sunt fictive, din moment ce, în urma percheziţiilor, rezultă că „nu au fost identificate calculatoare care să conţină programe informatice create şi testate pentru SIVECO România”.

Un alt argument al procurorilor în încercarea de a demonstra că Irina Socol a făcut evaziune fiscală este acela că toţi cei implicaţi nu au legătură cu industria de IT. Astfel, Tiberiu Grabay este inginer, Dumitru Constantinescu este un ofiţer pensionar, Nicuşor Dincă este zidar, iar Nicolae Gogu Mihai este un rom din Sinteşti, Ilfov

Poziţia companiei: „Scandalul nu ne afectează contractele”

Faţă de acestă anchetă, biroul de presă al SIVECO a transmis redacţiei un comunicat în care arată că „societatea acţionează în deplină cooperare cu autorităţile cu privire la orice acte judiciare, în mod transparent şi serios. Societatea îşi susţine pe deplin nevinovăţia şi va demonstra că nici SIVECO şi nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alţi reprezentanţi SIVECO nu au comis vreo ilegalitate. Societatea nu este şi nu va fi afectată la nivel operaţional, funcţionând conform tuturor parametrilor. Vom detalia în cel mai scurt timp planul de continuitate, conform acordului acţionarilor.

O dată în plus, reafirmăm standardele ridicate, interne şi internaţionale, pe care leam respectat de-a lungul timpului şi pe care continuăm să le respectăm. Nu există nicio piedică în a respecta toate angajamentele contractuale faţă de clienţi şi furnizori şi vom rămâne acelaşi partener de încredere, în baza celor 22 de ani de serviciu profesional ireproşabil”, se arată în comunicatul companiei.

În 2013, SIVECO a avut o cifră de afaceri de 65 de milioane de euro şi are contracte în aproximativ 20 de ţări ale lumii. Anul trecut, firma avea 750 de angajaţi şi era cea mai mare societate autohtonă din industria tehnologiei informaţiei. Doar anul acesta, SIVECO a semnat 15 contracte cu statul, în valoare de 70 de milioane de euro. În ultimii şapte ani, valoarea acestora se ridică la 300 milioane de euro.