Operatiile imobiliare ale „Doctorului Moarte“

murea-colorComisarul Adrian Murea, chirurg la Spitalul Ministerului de Interne, este anchetat de DNA pentru afaceri imobiliare ilegale, derulate sub semnatura pacientilor decedati. Un chirurg de la Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota“ al Ministerului Internelor a fost pus sub invinuire de procurorii anticoruptie pentru o intreaga serie de escrocherii imobiliare cu un prejudiciu estimat pana acum la peste un milion de euro. „Povestea“ desprinsa din dosarul aflat pe masa procurorilor este demna de un documentar de genul celor difuzate de Discovery Channel.

Potrivit anchetatorilor, comisarul Adrian Murea ar fi pus mana ilegal pe mai multe locuinte situate in zone de lux ale Capitalei, folosindu-se, in unele cazuri, de identitatea unor pacienti care au incetat din viata la scurt timp dupa externare. De altfel, numarul pacientilor „pierduti“ de chirurgul Murea i-a adus acestuia porecla de „Doctorul Moarte“ printre colegii sai de la Interne.

„Consider ca nu am facut nimic ilegal“

Alaturi de chirurg, in aceasta cauza a fost pus sub acuzare si controversatul afacerist Joseph Stark – aflat in penitenciar, unde executa o pedeapsa de 10 ani pentru inselaciune. Acuzat de aceasta data de complicitate la inselaciune, Stark nu a negat implicarea sa in „afacerile“ medicului, ci, mai mult, a vorbit in fata anchetatorilor despre posibila implicare in aceasta „poveste“ a amiralului (r) Emil Cico Dumitrescu.

Medicul neaga insa toate acuzatiile care i se aduc. „Eu consider ca nu am facut nimic ilegal. Am vrut sa cumpar o casa ca sa fac o clinica si de aici mi se trage. Am mai fost anchetat de procurorii Parchetului General pentru faptele pe care DNA mi le-a adus la cunostinta cand s-a inceput urmarirea penala in acest caz. Atunci am adus probe prin care am aratat ca eram nevinovat si am fost scos de sub urmarire penala. Acum sunt aceleasi fapte cercetate“, a replicat medicul.

Procurorii anticoruptie spun insa ca Adrian Murea ar fi folosit identitatile unor pacienti internati la Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota“ pentru a intocmi procuri false si ar fi indus in eroare notari publici, pe care i-ar fi determinat sa autentifice contracte de vanzare- cumparare ale unor imobile, obtinand apoi transferul dreptului de proprietate de pe numele adeva ratilor proprietari pe numele sau ori al unor cunoscuti ai sai.

„Prin Ordonanta din 17 noiembrie 2008, emisa la ora 10.00 (…), a fost schimbata incadrarea juridica a faptelor retinute in sarcina invinuitului Murea Adrian (…), urmand a fi cercetat pentru fapte cu urmatoarea incadrare juridica: inselaciune prevazuta de articolul 215, alineatele 1, 2, 3 si 5 din Codul Penal“, se arata in ordonanta procurorilor DNA, comunicata lui Murea pe 17 noiembrie. Mai exact, medicul este acuzat de inselaciune in conventii in forma agravanta, fapta pedepsita de Codul Penal cu pana la 20 de ani de inchisoare.

murea4

 

Notari fictivi si procuri false

Asta dupa ce procurorii au stabilit ca, pe 20 mai 2002, medicul Murea i-ar fi cerut notarului public Livia Alexandru autentificarea contractului de vanzare- cumparare prin care proprietara Graziela Wagner ii vindea Doinei Dumitrescu – sotia lui Cico Dumitrescu – dreptul de proprietate al unui imobil situat pe Strada Emanoil Porumbaru, numarul 75, din sectorul 1 (zona Herastrau), in schimbul a patru miliarde de lei vechi (400.000 de lei).

In acest caz, „imputernicitul vanzatorului“ ar fi fost chiar Adrian Murea, care ar fi prezentat o procura autentificata de notarul public Antonio Martinez din New York. „Am stabilit ca procura este falsa, iar notarul public Antonio Martinez nu exista. Stampila folosita pe document a fost gasita la perchezitia facuta in locuinta lui Joseph Stark“, spun procurorii DNA.

La doar trei zile de la incheierea acestei prime afaceri, tot la notarul public Livia Alexandru a fost autentificat un alt contract de vanzare-cumparare, potrivit caruia proprietarii Astrid Goebbel-Bortes, Bernd Krestel Rolf Ernst Goebbel si Helga Tudora au vandut un imobil din soseaua Kiseleff, numarul 39 (in plin centrul Capitalei), societatii Hardincom 2000, reprezentata de irakianul Ihab Abed. In aceeasi zi si la acelasi notar, irakianul i-a vandut insa casa lui Joseph Stark.

„Problema este ca, la incheierea contractului de vanzare a imobilului catre firma irakianului, proprietarii au fost reprezentati de Stefan Gavrila, care a prezentat in acest sens o procura autentificata de notarul public Shelly Schwartz din statul California. (…) In urma verificarilor, am descoperit ca, la data incheierii contractului, Stefan Gavrila era internat la Spitalul «Prof. Dr. Dimitrie Gerota» si ca a incetat din viata doua sapta mani mai tarziu. Deci e foarte putin probabil sa se fi prezentat atunci in fata notarului, mai ales ca procura s-a dovedit a fi falsa. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca proprietarii nici nu se aflau la data respectiva in California“, au precizat anchetatorii.

Comisar Adrian Murea, chirurg, Spitalul „Prof. Dr. Dimitrie Gerota“ : „Eu consider ca nu am facut nimic ilegal. Am vrut sa cumpar o casa ca sa fac o clinica si de aici mi se trage.”

AFACERE

A semnat pe patul de moarte

Potrivit procurorilor, cea mai interesanta „poveste“ este insa cea a unei case de pe strada Barbu Delavrancea, numarul 47 (in apropierea resedintei ambasadorului SUA la Bucuresti si a palatului lui Gigi Becali), unde chirurgul Murea intentiona sa-si amenajeze o clinica.

Pe 4 octombrie 2002, Murea i-ar fi cerut aceluiasi notar Livia Alexandru sa autentifice un contract de vanzare-cumparare potrivit caruia un om de afaceri l-ar fi imputernicit pe pacientul Stefan Macovei (printr-o procura incheiata la New York) sa-i vanda chirurgului casa din Barbu Delavrancea.

Potrivit documentelor, Murea ar fi platit pentru casa 817.700 de lei. „Cercetarile atesta ca semnatura de la rubrica «vanzator prin mandatar» nu este executata de Macovei Stefan, care la data de 19 septembrie 2002 (cu 15 zile inainte de semnarea contractului) fusese externat in stare grava de catre medicul Murea, iar la 19 octombrie 2002 a decedat“, se arata in rezolutia procurorilor DNA.

AMPLASARE. Casa din str. Barbu Delavrancea, unde chirurgul si-ar fi dorit un cabinet

AMPLASARE. Casa din str. Barbu Delavrancea, unde chirurgul si-ar fi dorit un cabinet

MARTURIE

Joseph Stark „l-a turnat“ pe Cico Dumitrescu

EVZ a intrat in posesia unei declaratii date in fata procurorilor de Joseph Stark, prin care acesta il incrimineaza pe amiralul Cico Dumitrescu. Potrivit documentului, Stark le-a explicat anchetatorilor modul in care „un grup de interese“, care l-ar include si pe amiral, voia sa-l deposedeze pe afaceristul Riscanu de imobilul de pe strada Barbu Delavrancea. „Prin primavara anului 2002 am aflat ca grupul de interese urmeaza sa construiasca un spital-clinica (…) am aflat ca imobilul din Barbu Delavrancea va fi locatia si ca urmeaza sa fie trecut in proprietatea doctorului Doina Dumitrescu, sotia lui Cico Emil Dumitrescu, pe cai ilegale, pentru ca aceasta sa devina cumparatoare de buna- credinta. Cu aceasta ocazie, am auzit din nou vehiculanduse numele de Riscanu Dragos, proprietarul de drept al imobilului Barbu Delavrancea nr. 47, de la care urma sa se fure imobilul“, se arata in declaratia data de Stark.