Tariceanu este asociat cu un afacerist acuzat ca fura programe software

Sebastian Vlădescu

Sebastian Vlădescu

Premierul apare alaturi de Vladescu in societatile Leader High Tech SA si ALPI SA 

Premierul Calin Popescu Tariceanu este actionar la doua societat i comerciale alaturi de controversatul om de afaceri Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu. Acesta a fost numit recent presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR. In ianuarie a.c., Guvernul Tariceanu l-a numit membru al statului roman in conducerea PETROM, dupa ce pachetul majoritar al acesteia a fost preluat de OMV. Vladescu este acuzat de compania OMNIS GROUP ca ar fi furat drepturile de proprietate asupra programelor ISIS si ISIS NET prin copierea sursei cod a sistemului. Apoi, Vladescu ar fi comercializat aceste programe, sub alte nume, unor institutii ale statului, si nu numai. Precizam ca exista informat ia ca aceste programe ar fi fost vandute mascat si sub forma unor pachete de echipa-mente si aparatura medi-cala. Firma Medist SA, controlata de catre Vladescu, a preluat de la Romanian Soft Company (RSC) cele doua programe piratate despre care vorbeam mai sus cu ajutorul a doi angajati de la OMNIS GROUP, care aveau acces la aceste date. Ulterior, angajatii OMNIS chiar au fost incadrati la firma lui Vladescu. Conform datelor de la Registrul Comertului, numele lui Tariceanu apare alaturi de controversatul Vladescu in societatile Leader High Tech SA (calculatoare si echipamente electronice) si SC Antrepriza de Lucrari Publice si IndustrialeALPI SA. In prima societate, premierul detine 10% din actiuni, iar in cea de-a doua, 25% din actiuni. Tot la ALPI SA mai este actionar si finul lui Vladescu, Cristian Alexandru Boureanu, in prezent deputat din partea PNL.

Fonduri PHARE pentru programe pirat

In 2002, Romanian Soft Company a beneficiat de foduri PHARE, in valoare de 50.000 euro, tocmai pentru realizarea a trei noi produse software si pentru comercializarea acestora. Numai ca fondurile PHARE au fost cerute tocmai pentru programele furate. Mai trebuie spus ca RSC a fost infiintata in anul 2000. In 2001, aceasta firma avea un singur angajat, iar in 2002, ajunsese la astronomicul numar de doi angajati. Sebastian Vladescu este fost secretar de stat in Ministerul de Finante, in perioada 1997-2000. Si viata privata a lui Vladescu este deosebit de complicata, dar, dupa cum se vede, se ingemaneaza cu afacerile, cu sau fara voia sa. El a divortat de sotia sa Carmen (si ea actionar la firmele Medist SA si Medist SRL) pentru a se casatori cu fina sa, nimeni alta decat fosta sotie a lui Cristian Boureanu.

Programe piratate pentru spitalele din tara

Noile denumiri sub care au fost comercializate programele piratate de catre Vladescu sunt Ares Net, Care Net, Ambulanta si Hipocrate. Dupa cum vom vedea in lista de mai jos, inclusiv Spitalul MAI si cel al MApN folosesc programele furate de la OMNIS. Conform listei de clienti a Romanian Soft Company (RSC), din data de 27 aprilie a.c., de aceste programe au beneficiat: Medist S.A., Centrul Medical Polimed Bucuresti, Spitalul Universitar CF 2 Bucuresti, Spitalul Universitar CF Craiova, Spitalul CF Galati, Spitalul Judetean Alexandria, Serviciul Judetean de Ambulanta Teleorman, Ministerul de Interne Spitalul de Urgenta „Prof. dr. D. Gerota“ Bucuresti, Spitalul Militar de Urgenta „Prof. dr. Agrippa Ionescu“, Bucuresti, Casa Opsnaj Bucuresti, Policlinica Clinicinvest, Drobeta Turnu – Severin, Spitalul de Urgenta „Sf. Ioan“, Bucuresti, Policlinica Rommedical Center, Drobeta Turnu – Severin, Primaria Sectorului 3, Bucuresti, Porsche Romania Bucuresti, precum si Toi Toi & Dixi Romania – Reprezentant a ADCO, Bucuresti.

Venituri anuale cu multe zerouri

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu e unul dintre cei mai bogati oameni din Romania. El detine actiuni la mai multe companii, motiv pentru care, anual, inregistreaza venituri cu multe zerouri. In afara de firmele aratate mai sus, Tariceanu mai detine 50% din actiunile de la Rom Trucks SRL (transporturi rutiere), Tilt&Partners Product Romania SRL-23%, Automotive Trading Services – 100% (comert cu autovehicule), Icare Services SRL – 7,5%, Intervam – 1,22%, dar si la Servicii Financiare & Leasing SOPAS SA, unde detine doar 0,3 %.

CRISTIAN SAVA