”Florian Coldea stătea cu picioarele încrucişate şi lungite pe masă (la DNA). Pe cap avea o pălărie din aceea de cowboy, cum să v-o descriu, de stil texan, cum purta George Bush” … care a dat bani unor “patrioti” ca sa faca inchisori secrete, sa tortureze si ei degeaba niste teroristi care oricum nu mai aveau ce sa zica … da’ da bine la CV … si la portofel …

kovesi-coldea2Judecător, sub protecţia anonimatului, despre prim-adjunctul şefului SRI:

„Coldea, aproape zilnic la DNA. Stătea cu picioarele lungite pe masă”

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe blogul său o discuţie cu un judecător a cărui identitate nu a fost făcută publică, în care magistratul susţine că prim-adjunctul şefului SRI Florian Coldea apărea aproape zilnic într-unul din birourile din DNA.

Coldea ar fi rărit vizitele la DNA după izbucnirea scandalului Udrea.

”Florian Coldea stătea cu picioarele încrucişate şi lungite pe masă. Pe cap avea o pălărie din aceea de cowboy, cum să v-o descriu, de stil texan, cum purta George Bush”, a declarat magistratul, conform sursei citate. Potrivit judecătorului, generalului SRI îi fusese pus la dispoziţie un birou la DNA.

”Pe Coldea l-au văzut zeci de procurori şi ofiţeri judiciari! El apărea aproape zilnic într-unul din birourile din DNA, care îi fusese pus special la dispoziţie”, a susţinut judecătorul. ”Pînă să înceapă scandalul cu Udrea, din ianuarie. Acum a mai rărit-o”, a declarat magistratul.

”Dar voi, ca ziarişti, cum vă explicaţi ritmul dosarelor DNA? Sînt, totuşi, doar 70 de procurori DNA în toată ţara. Nu vă e clar că unele dosare vin cu analiza SRI? În mod normal, SRI oferă informaţii, nu face liniile de gîndire ale urmăririi penale”, a mai spus magistratul.

Înalt judecător: ”Binomul DNA – SRI este o erezie juridică!”

Într-un moment în care DNA culege ”standing ovation”, judecătorii şi avocaţii descriu cum văd ei cealaltă faţă a justiţiei

de Mirela Neag şi Cătălin Tolontan

”Florian Coldea stătea cu picioarele încrucişate şi lungite pe masă. Pe cap avea o pălărie din aceea de cowboy, cum să v-o descriu, de stil texan, cum purta George Bush”, povesteşte magistratul.

Pălărie texană? Adjunctul SRI e neoconservator?, întrebăm în glumă. Magistratul se uită chiorîş la noi. Spera că sîntem oameni serioşi.

Insistăm pe Coldea. Chiar aşa de prezent este magul operaţional al SRI în acţiunile DNA? ”Pe Coldea l-au văzut zeci de procurori şi ofiţeri judiciari! El apărea aproape zilnic într-unul din birourile din DNA, care îi fusese pus special la dispoziţie”. Asta cînd? ”Pînă să înceapă scandalul cu Udrea, din ianuarie. Acum a mai rărit-o”.

Sîntem circumspecţi şi judecătorul simte. ”Dar voi, ca ziarişti, cum vă explicaţi ritmul dosarelor DNA? Sînt, totuşi, doar 70 de procurori DNA în toată ţara. Nu vă e clar că unele dosare vin cu analiza SRI? În mod normal, SRI oferă informaţii, nu face liniile de gîndire ale urmăririi penale”, întreabă el. Am schimbat rolurile. El întreabă, noi tăcem.

Dosare congelate, semipreparate de SRI şi încălzite, ca pizza la microunde, de către DNA?

Dă din mînă, adică e treaba noastră dacă nu credem.

Magistratul spune că ”Binomul DNA – SRI este o erezie juridică!”. Îi arătăm ecranul televizorului, pe care se înlănţuie chinul de la votul din Senat de ridicare a imunităţii pentru Şova. Vâlcov cel puţin e demn, cere vot pentru arestare. ”Nu e normal că parlamentarii vor superimunitate. Dar iar amestecaţi lucrurile! Nimeni nu discută nevoia luptei anticorupţie! În materie de corupţie, întrebare nu e de ce, ci cum”, apasă judecătorul.

E genul de om care nu are o problemă să înoate împotriva curentului general. Ne roagă doar să nu-i publicăm numele. Nu încă.

”În ciuda opiniei generale, SRI nu are atribuţii legale în materie de lupt anticorupţie. Nu le are precizate prin lege, iar argumentul că i le-a delegat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu funcţionează! CSAT nu face legi”, spune el.

De fapt, ce vă deranjează, domnule înalt şi mîhnit judecător? ”Mă irită că societatea ajunge să elogieze uneori o atitudine miliţenească”.

Şi continuă: ”Iar voi, ziariştii, mai ales cei care aţi scris de ani de zile despre cazurile de corupţie, aveţi datoria să relataţi toate curentele de gîndire din justiţie. Ar fi culmea să vă acuze pe voi cineva că sînteţi, brusc, de partea corupţilor. Pentru că, în rest, de teama SRI, foarte puţini oameni din sistem sînt liberi şi au curaj să vorbească”.

Un alt judecător cu funcţie importantă susţine că ”DNA a început să facă inovaţii juridice. Indiferent cît de spectaculoase par acum arestările, să vedem cum se vor decide în instanţă cazurile”. Discutăm off the record despre mai multe cazuri celebre din ultima vreme. ”În România nu s-a aflat încă, dar la CEDO s-a acceptat spre judecare unele speţe. Nu înseamnă că s-a dat vreo decizie, dar cum CEDO acceptă extrem de puţine cazuri, hai să vedem urmarea!”, ni se spune.

Nu doar judecătorii, ci şi avocaţii nu se simt în largul lor. Unii dintre ei, cum e cazul lui Marius Striblea, apărătorul Elenei Udrea, atacă frontal sistemul. ”Există influenţe extrajudiciare”, susţine el pe televizoare. Adevărul e că nici nu mai are loc de întors. Nu i-au mai rămas la dispoziţie varianta unei apărări reverenţioase, de vreme ce clienta lui a împuşcat pînă şi pianistul. Elena Udrea a numit din start propriile cazuri drept ”dosare fabricate de Kovesi şi Coldea”.

Dar oare nu are un stat obligaţia de a proteja libertăţile fiecărui cetăţean al său, inclusiv ale celor ca Udrea, care nu cred în sistemul de justiţie?! Avocaţii acuză popularizarea ideii primitive că apărătorii marilor inculpaţi ar fi, de fapt, ”avocaţii corupţiei”. Asta în condiţiile în care orice om are dreptul la cea mai bună apărare.

Există, inclusiv în DNA, un curent de gîndire care dezaprobă acţiunile în forţă. Nu că ar ţine cu marii corupţi ci, tocmai, pentru că le consideră încărcate de riscul ca marii corupţi să scape în procesele pe fond. Toată lumea ştie cît s-a furat, problema e să dovedeşti convingător, nu să bagi mizeria spaimei în oameni. O fi telegenic, dar nu e şi eficient, cred unii procurori.

”Cazul Gala Bute e cel mai bun exemplu de forţaj. Acest dosar nu fusese pregătit ca un spectacol”, spune un om din sediul de cristal din Ştirbei Vodă. Informaţia este confirmată de altă sursă de încredere, pe care Gazeta a mai folosit-o, şi care s-a arătat mirată ”de adăugirea unor capete de acuzare”. Unele voci descriu chiar tablouri suprarealiste, în care ”Kovesi ţipă în birou cînd un dosar nu merge aşa cum crede ea că e bine”.

”Din cauza responsabilităţii şi a presiunii, e adevărat, enorme, şefa DNA Laura Kovesi  alterenează stările de spirit cu o viteză care o face greu de anticipat de către colaboratori. Cînd e optimistă şi calmă, cînd e apăsată şi tună! La interval de cîteva minute, devine un alt om”
Sursă a Gazetei

În Gala Bute, şi acum e senzaţia ziariştilor, nu relatarea unei surse, pare că cineva experimentat foloseşte brandul pentru a grupa în jurul pivotului de notorietate mai multe acuze împotriva Elenei Udrea. Uite cum la abuzul în serviciu s-au adăugat acuzaţiile de luare de mită! Nu doar cele care aveau legătură cu banii plimbaţi spre Rudel Obreja. Ci şi altele.

Probabil că nu DNA, ci SRI e specializat în genul acesta de gîndire strategică.

Faci un sondaj de opinie. Sesizezi notorietateaa faptelor din Gala Bute. Nivelul de credibilitate al mărcii ”nereguli în Gala Bute” este ridicat. Şi atunci te foloseşti de asta ca s-o îngropi pe Udrea pe care tu, DNA, SRI, patrioţii, elfii şi calul alb al lui Gandalf, o consideră unul dintre capetele mafiei dincolo de cer şi de partide.

De altfel, am revenit la fapte, informaţii ale ziarului susţin că dosarul Gala Bute va fi trimis curînd în instanţă. Dacă nu poate fi încheiată suficient de repede, partea cu postacii plătiţi din banii de şpagă va fi disjunsă în alt dosar.

Revenim la planul general. Întrebarea eternă a unei naţii crescute cu mitul firmanului: ambasada SUA ce zice? Ştie foarte bine. ”Ambasada SUA are un proiect care i-a condus pe teren, în România reală. Au văzut la tribunalele din provincie, au discutat cu mulţi oameni din justiţie, cunosc starea reală a lucrurilor”, spune o voce din zona ONG-urilor.

Teoretic, nu-i încîntă duetul DNA-SRI. Dar, de fapt, l-au trimis pe şeful FBI la Bucureşti, să contrasemneze simbolic rămînerea lui Coldea în funcţia de Wyatt Earp. Îl întrebăm pe judecător dacă americanii ştiu că adjunctul şefului SRI se poartă texan? Magistratul ne conduce afară. Cînd închide uşa, pare că o face de două ori. Sîntem tabloidali fără speranţă!

Dar, dacă vă simţiţi atît de oropsiţi în profesie, de ce nu spuneţi nimic public?, îi zicem unui alt avocat. Tipul rîde precum Marin Moraru în Tache, Ianche şi Cadîr. ”Cîţi clienţi credeţi că mi-ar mai deschide uşa prăvăliei dacă s-ar afla că sînt ostil sistemului?”.

Ultima oră la televiziuni. Prin votul colegilor săi, Şova scapă de arestare. Hai că nu se lasă nici Sauron! Pesedistul le strînge mîna om cu om celor din echipă, ca la Premiile Oscar.

Vai de cei care locuiesc Pămîntul de Mijloc!