CIA tortureaza legal numai in strainatate, MICROSOFT fura software si in SUA nu numai in strainatate; asta da curaj infractional !

ROMÂNIA LUI CRISTOIU.
Statul de drept american pune CIA pe coji de nucă!

maior-arto-kovesi-coldeaMarţi, 9 decembrie 2014, în Statele Unite ale Americii s-a dat publicităţii un document de 525 de pagini, autorizat spre declasificare, pe 3 decembrie 2014, de preşedintele Barack Obama, purtînd titlul: Committeee Study of the Central Intelligence Agency’s Detention and Interogation Program. Findings and Conclusions. Executive Summary. E vorba, aşa cum se vede din titlu, de concluziile şi rezumatul unui Raport mai amplu (6700 de pagini, 30000 de note) realizat de Senate Committee on Intelligence (Comisia de control parlamentar a Serviciilor secrete americane, înfiinţată în 1975, după constatarea că Agenţia Centrală de Investigaţii (CIA) o luase razna, riscînd să se transforme în Poliţie Politică), la capătul unei investigaţii de trei ani – între 2009 şi 2012 – în care s-au cercetat, printre altele, 6,2 milioane de pagini de documente şi fotografii.

Raportul a fost aprobat de Comisie pe 13 decembrie 2012. Ca urmare a intervenţiei CIA, care a cerut timp pentru o anchetă proprie, abia în 3 aprilie 2014 s-a votat publicarea unui rezumat. Faptul presupunînd declasificarea, între Senat şi Casa Albă s-au purtat negocieri dure pentru eliminarea din textul dat publicităţii a unor informaţii sensibile.

În fine, pe 3 decembrie 2014, Casa Albă a autorizat publicarea Rezumatului.

În 2002, preşedintele George W. Bush aproba în secret, ca pe o Operaţiune clandestină, Programul de detenţie şi interogare al CIA pentru a obţine informaţii despre teroriştii Al Qaida. Era după 11 septembrie 2001. Americanii voiau să ştie că Atentate precum cel din 11 septembrie 2001 nu se vor mai repeta. Pentru obţinerea acestor informaţii, CIA pretinde că are nevoie de autorizarea prezidenţială a unui Program special de detenţie şi interogare.

De ce?

Pentru că Legea americană interzice tortura pe teritoriul Americii.

Or CIA socotise că va obţine informaţii preţioase de la cei capturaţi apelînd la mijloace aflate la limita legii.

Un astfel mijloc l-a constituit născocirea aşa-ziselor închisori CIA din ţări precum România.

Legea americană interzice tortura pe teritoriul american. Nu însă şi pe teritoriul românesc. Prizonierul era adus de CIA pe un aeroport românesc. Aici era dat jos, vîrît într-o casă conspirativă a SRI şi torturat pînă-l lua dracu’.

CIA nu putea fi acuzată că încălca Legea.

Mijloacele ilegale erau aplicate pe teritoriul altui stat!

În plus, într-o ţară precum România, cu o presă plină de ofiţeri acoperiţi, cu ziare şi televiziuni finanţate de SRI, cu o Comisie parlamentară de control al Serviciilor alcătuită din colaboratori ai Serviciilor, cine să-şi pună întrebarea dacă e bine ca ofiţerii CIA să practice tortura pe teritoriul nostru?

Mijloacele de tortură fizică şi psihică folosite de CIA sînt cunoscute.

În 1997 şi, ulterior, în 2014, la solicitarea presei, CIA a desecretizat documentul de 147 de pagini The CIA’s Secret Manual on Coercive Questioning.

Intitulat oficial KURBAK, Counter-intelligence Interrogation, july 1963, manualul (despre care am scris, pentru că l-am studiat cu creionul în mînă), oferă toate amănuntele despre mijloacele ilegale folosite de CIA în interogatorii.

Programul secret, justificat prin Lupta împotriva terorismului, a ajuns la urechile presei americane.

Presa americană, prin naştere apărătoare a valorilor democratice, a tresărit indignată şi ca urmare a campaniei de presă, în 2009, Comisia Senatorială de Control al Serviciilor Secrete americane, condusă de Dianne Feinstein, una dintre cele mai puternice persoane din SUA, a declanşat o investigaţie asupra acestui Program.

Rezultatul acestei investigaţii?

Raportul de 6.700 de pagini.

Un Raport care a fost obstrucţionat de CIA cît s-a putut.

Ce spune Raportul?

Că acest Program nu numai că a încălcat Legile SUA, dar mai mult, că n-a fost eficient în privinţa informaţiilor obţinute.

Adevăr simplu.

Tortura fizică şi psihică produce automat minciuni şi nu adevăruri.

CIA a pretins că prin acest Program ar fi obţinut informaţii vitale cum ar fi, de exemplu, locaţia lui Bin Laden.

Raportul demonstrează că Agenţia a minţit.

Informaţia crucială a fost obţinută de bună voie de la cineva din Pakistan.

Mult mai grav, Raportul acuză CIA c-a minţit poporul american, Congresul, opinia publică prezentînd Programul mult mai eficient decît e şi ascunzînd gravele ilegalităţi din desfăşurarea lui.

Pentru ceilalţi pămînteni, publicarea Raportului a fost un prilej de uluire împinsă pînă la cruceală (fiecare practicînd cruceala religiei sale).

De ce prilej de uluire?

Pentru că multe ţări de pe glob, inclusiv România, văd în America modelul de democraţie pe care e musai să-l urmeze dacă vor ca locuitorii lor să trăiască la fel de bine ca americanii.

Numai că multe ţări de pe glob, inclusiv România, nu înţeleg că democraţia americană înseamnă înainte de toate existenţa unor instituţii – Parlament, Presă, Societate civilă – prin care drepturile individuale sunt apărate în faţa instituţiilor de forţă ale statului – Serviciile Secrete,  Poliţia, Jandarmeria,  Parchetul.

Şi din această neînţelegere s-a ivit uluirea.

Programul a fost autorizat în numele Luptei împotriva terorismului.

Ceilalţi pămînteni se întreabă:

Cum adică, Senatul SUA pune CIA pe coji de nucă, pentru c-a folosit mijloace ilegale împotriva unor terorişti?

Răspunsul îl dă Barack Obama:

Preşedintele american a arătat că America nu-şi poate permite încălcarea valorilor şi principiilor sale în lupta împotriva terorismului.

Dacă folosim aceleaşi mijloace ca şi duşmanii noştri, prin ce ne mai deosebim de ei?

Concluzia momentului din SUA pentru aşa zisa democraţie de la noi:

Nici un scop nu justifică mijloacele.

Nici o luptă, oricît de necesară ar fi, nu justifică mijloacele ilegale folosite de ea.

Nici măcar Lupta împotriva Corupţiei!