Traian Basescu acuza SIE de interventie in politic: Pentru mine e o enigma uriasa de ce au facut-o

Traian Băsescu

Traian Băsescu

Presedintele Traian Basescu acuza Serviciul de Informatii Externe de implicare in jocurile politice, dupa ce SIE a publicat in urma cu o zi un comunicat in care il contrazicea pe seful statului si sustinea punctul de vedere al fostului sau sef, Teodor Melescanu.

Serviciul de Informatii Externe a afirmat marti ca hotararea de guvern 223/2013 privind lista de categorii de informatii secrete stat din domeniul de activitate al SIE nu avea nevoie de avizul CSAT si era necesar, in conditiile in care in ultimii 10 ani peste 70 de ofiteri operativi au fost deconspirati.

„Am luat nota de comunicatul SIE de ieri, si trebuie sa va spun ca m-a surprins angrenarea in disputa politica a serviciului, pentru mine e o enigma uriasa, de ce au facut-o”, a afirmat miercuri presedintele Basescu, afirmand ca in acest comunicat ar fi „neadevaruri” dintre care „cel mai important e legat de faptul ca nu era necesar aviz CSAT pentru HG 223/2013”.

In sprijinul afirmatiilor sale, Traian Basescu a invocat legea 182/2002, care prevede ca CSAT asigura coordonarea la nivel national a tututor programelor de protectie a informatiilor clasificate si Legea 415 / 2002 privind CSAT care spune la art 4 ca proiectele de acte normative initiate sau emise de guvern privind securitatea nationala se avizeaza de CSAT.

„In sfarsit, mai e legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa care spune ca in cazurile prevazute de lege in faza de elaborare a proiectelor de acte normative initiatorul trebuie sa solicite avizul autoritatilor interesate de reglementare. Activitatea SIE tine de coordonarea CSAT, cum poate da un comunicat ca nu era necesar avizul CSAT?”, s-a intrebat Basescu.

„Sunt trei care au fost incalcat prin promovarea acestei HG si, din pacate, SIE a tinut sa sustina punctele de vedere pe care pana atunci le sustinea doar dl Melescanu ca ei pot incalca legea”, a argumentat presedintele.