Surse – Dumitru Mitica Iliescu, fostul sef al SPP din epoca Iliescu, i-ar fi dat ilegal informatii lui Viorel Hrebenciuc despre mandatele de ascultare. Plus: Mitica Iliescu avea o cartita in DNA

V. Hrebenciuc - D. Iliescu

V. Hrebenciuc – D. Iliescu

Dumitru Mitica Iliescu, fostul sef al SPP din epoca Iliescu, i-ar fi dat ilegal informatii lui Viorel Hrebenciuc despre mandatele de ascultare, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Mitica Iliescu, un personaj extrem de influent gratie accesului la dosarele politicienilor din anii 90, a fost protectorul fostului senator PSD Catalin Voicu, el insusi condamnat la inchisoare dupa ce a creat o uriasa structura de coruptie in justitia romana. Reamintim ca Hrebenciuc a fost pus sub acuzare luni de DNA pentru trafic de influenta, procurorii aratind intr-un comunicat ca liderul PSD a cerut si a obtinut informatii despre mandate de ascultare d ela un fost sef al unei structuri de protectie.

In plus, din comunicatul DNA reiese ca Mitica Iliescu avea o cartita chiar in interiorul DNA. Astfel, Mitica Iliescu a aflat ca Hrebenciuc este monitorizat de la un angajat de-al sau care lucra si la DNA.

Cine este Mitica Iliescu:

Inainte de 1989, Dumitru Iliescu, cunoscut ca Mitica, a fost secretar UTC la Comitetul politic superior al Armatei, potrivit ziarului Romania Libera.

Între 1990 şi 1996 a fost şeful SPP ajungand rapid la gradul de general. După ce Emil Constan­ti­nescu a ajuns presedinte, Mitică Iliescu a trecut în rezervă şi şi-a fă­cut o firmă de protecţie şi pază, „Grupul Internaţional de Pro­tec­ţie şi Pază”. Aceasta firma a fost implicata in scandalul Adrian Costea (bani pentru afi­şele electorale ale lui Ion Iliescu) si a fost suspectată şi de fap­tul că ar acţiona ca serviciu secret paramilitar, potrivit sursei citate.

După 2000, Mitică Iliescu a fost numit consilier pre­zidenţial care centraliza docu­men­tele secrete transmise la Preşedinţie de serviciile secrete.

Mitică Iliescu l-a luat consilier la CSAT şi pe Cătălin Voicu. După alegerea lui Traian Băsescu ca preşedinte, Mitică şi-a făcut din nou o firmă, „Agenţia Naţională de Pază, Pro­tecţie, Investigaţii şi Protocol”, împreună cu Cătălin Voicu.

Potrivit ziaristului Dan Badea, Mitica Iliescu a avut o ascensiune fulminanta dupa revolutia din 1989: În decembrie 1989 era căpitan, în ianuarie 1990 maior, în iunie 1990 locotenent-colonel iar în mai 1991 colonel. O ascensiune care, pentru un ofiţer al armatei române, se realizează în 15 ani. Mai departe, pe 1 decembrie 1994, Mitică Iliescu devine general de brigadă.

Ce spune DNA despre relatia dintre Viorel Hrebenciuc si Mitica Iliescu

DNA il acuza pe Hrebenciuc ca ar fi cerut, inainte de 13 august 2014, de la un „fost şef al unei structuri de protecţie” (fara a-l nominaliza) informatii ilegale despre eventuale mandate de ascultare pe numele sau. Dupa 13 august, Mitica Iliescu i-a spus lui Hrebenciuc ca un angajat de-al sau, care lucra si la DNA, i-a spus ca politicianul PSD este interceptat de DNA si SRI.

In schimb, Mitica Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sa ii gaseasca un loc de munca la stat fiicei sale, de profesie arhitect. De asemenea, fostul sef al SPP i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sa-l demita pe seful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru ca avea un litigiu de afaceri cu acesta.

Comunicatul DNA
(comunicat oficial, luni, 20 octombrie):

Suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite.

Astfel, anterior datei de 13.08.2014, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat unei persoane, fost şef al unei structuri de protecţie, să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii.

Ulterior, la data de 13.08.2014, persoana respectivă i-ar fi precizat lui Hrebenciuc Viorel că are posibilitatea reală de a obţine aceste informaţii prin intermediul unui angajat care activează în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cu aceeaşi ocazie, persoana solicitată i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a cerut angajatului să obţină astfel de informaţii, iar acesta i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Totodată, persoana solicitată l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul angajatului D.N.A., poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii.

În contrapondere cu serviciile acordate, persoana solicitată i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică.

Tot în schimbul informaţiilor furnizate de către angajatul D.N.A, prin intermediul persoanei solicitate şi la cererea acesteia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare.

În acelaşi context, Hrebenciuc Viorel i-a promis aceleiași persoane că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze, la Registrul Comerţului, drepturile asupra unei societăți comerciale.

Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel.