DOSARUL MICROSOFT, NOI DEZVĂLUIRI. B1 TV: Deputatul PSD Eugen Bejinariu este unul dintre DENUNŢĂTORI

Eugen Bejinariu

Eugen Bejinariu

Din documentele de la dosarul Microsoft reiese că unul dintre martorii denunţători este deputatul PSD Eugen Bejinariu, fost şef al SGG, care avea de asemenea rang de ministru. Informaţia a fost obţinută de sursele B1 TV şi este prezentată pe b1.ro.

Conform sursei citate, Bejenariu povesteşte în dosarul DNA cum l-a vizitat Dan Nica (ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Năstase şi ministru de Interne în guvernul PDL-PSD n.r.) imediat după ce a fost numit în funcţia de şef al Secretariatului General al Guvernului, în 2004, pentru a-l informa că trebuie să se semneze contractul cu Micrososft, relatează B1 TV.

”Pentru a-l convinge în acest sens, Dan Nica ar fi mers la el chiar cu Şerban Mihăilescu, precedesorul lui Bejinariu la SGG”, a mai informat B1 TV.

În declaraţiile date procurorilor DNA, Bejinariu vorbeşte despre posibile fapte de corupţie şi că unii dintre demnitarii implicaţi ar fi luat sume de bani.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorul general Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: senatorul Ecaterina Andronescu – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; deputatul Valerian Vreme – pentru abuz în serviciu; senatorul Petru Şerban Mihăilescu – pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Procurorul general a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

De asemenea, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui Traian Băsescu referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: Adriana Ţicău, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării – pentru abuz în serviciu; Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Mihai Nicolae Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie a pornit, în iunie 2013, la sesizarea Corpului de Control al Primului Ministru, în urma efectuării unui control la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale, cu privire la închirierea de licenţe educaţionale.

Ulterior, procurorii au extins ancheta şi către produsele educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale şi precum şi la contractele aferente programului Sistem Educaţional Informatizat. Cei nouă foşti miniştri sunt suspectaţi de săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi acte de corupţie.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli au primit 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.