Băsescu despre declaraţia Victoriei Nuland: Pentru mine nu este o noutate. Remarca include şi România

basesculŞeful statului a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, despre declaraţia Victoriei Nuland care a acuzat liderii politici din lume că protejează parlamentarii corupţi, că pentru el nu este o noutate. Preşedintele a mai spus că remarca Victoriei Nuland ”include şi România, nu numai România”.

”Observ o abordare extrem de necinstită şi care ne face rău, a oamenilor politici de la Victor Ponta, la parlamentari obişnuiţi sau la purtători de cuvânt ai PSD. Remarca doamnei Nuland include şi România, nu numai România, dar include şi România. Pentru mine nu este o nouătate, v-aş aduce aminte că din 2006 corupţia a fost tratată ca o ameninţare la adresa siguranţei naţionale, prin hotărâre constituţională. Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Un caz cum este Microfost este o probă până la ce nivel ajunge corupţia şi cum se distribuie resursele obţinute din corupţie”, a afirmat şeful statului.

”Ce mă îngrijorează este respingerea de către clasa politică a semnalului extern care acum nu mai vine de la preşedintele României. Poate vă convingeţi că este o realitate şi toate instituţiile statului trebuie sprijinite. Prima cauză pentru care Ucraina a ajuns în situaţia în care a ajuns este corupţia. Pentru cei care nu se regăsesc în declaraţia doamnei Nuland, care e mult mai complexă decât o atenţionare, le-aş aduce aminte că doamna Nuland vorbeşte de parlamente care împiedică justiţia, parcă nu România ar avea vreo cinci parlamentari ale căror anchete s-au blocat: Vosganian, Paul Dobre şi alţi ministri parlamentari care stau pitiţi în spatele voturilor parlamentarilor. Cine ar trebui să îi spună lui Ponta că sunt parlamentari care stau pitiţi prin parlament cu toate că au fost declaraţi incompatibili? Lucrurile acestea se văd”, a explicat Băsescu.

”Vă pot spune un element extrem de rău primit de toate cancelariile: rectificarea bugetară care a fost semnalul discreditării tuturor mesajelor noastre că avem nevoie de NATO pe tetiroiul ţării pentru a creşte nivelul siguranţei. Multe cancelarii s-au întrebat cât de serioşi suntem at când vorbim că avem nevoie de aliaţii noştri pentru a consolida flancul estic. Luaţi aceste mesaje foarte în serios pentru că nimeni nu o să rişte viaţa militarilor lui atunci când tu ca stat care reclami nevoia de sprijin arunci banii în campanie, sacrifici investiţii, securitate naţională pentru voturi”, a continuat preşedintele.

”Mesajul primit este extrem de clar: nu vă băgaţi sub plapuma art cinci să credeţi că pe de o parte ne puteţi chema să vă apărăm iar pe de altă parte vă şubrejiţi ţara. Cred că trebuie să se revină la o abordare serioasă şi mai puţin electorală. Suntem într-o regiune în care avem o criză de securitate cu vecini imprevizibili”, a subliniat Traian Băsescu.

Subsecretarul American de stat pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, i-a criticat dur de liderii politici din Europa Centrală, pe care îi acuză că oprimă presa, protejează parlamentarii corupţi sau vorbesc despre democraţie neliberală. Afirmaţiile oficialului american vin în contextul în ţara noastră a ieşit la iveală unul dintre cele mai mari dosare de corupţie din istoria ţării. Este vorba despre dosarul Microsoft, în care politicieni şi multinaţionale şi-au dat mâna pentru a frauda statul cu sute de milioane de euro.