Viorica Costiniu a ajuns să judece dosarele DNA fără procuror şi fără avocat

Fosta preşedintă a Asociaţiei Magistraţilor a soluţionat pripit o contestaţie a DNA în cazul Nicuşor Constantinescu. Hotărârea ei a fost anulată de o instanţă superioară. Inspecţia judiciară verifi că procedura.

Viorica CostiniuJudecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucureşti a intrat în vizorul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în urma unei decizii luate în cazul lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. Potrivit încheierii unei şedinţe din 30 iunie 2014, Costiniu a respins o cerere de arestare a şefului CJ Constanţa, după care a început să-şi explice decizia.

Potrivit documentului, la şedinţa secretă nu au participat avocaţii lui Constantinescu şi nici procurorul de şedinţă. Această decizie greşită a fost anulată ulterior de o altă instanţă, superioară.

Sesizare din presă

După ce presa a prezentat încheierea semnată de Costiniu, Inspecţia Judiciară a CSM s-a autosesizat, urmând să se facă verificări privind acest incident. „Inspecţia s-a sesizat din oficiu în urma articolului apărut în presă. Se efectuează verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârşirii vreunei abateri disciplinare”, a precizat Tamara Manea, purtătorul de cuvânt al inspecţiei. Şansele de a fi găsită vinovată de inspectorii CSM sunt extrem de mici. În sistemul judiciar din România se dau, anual, mii de decizii greşite care sunt, ulterior, corectate de instanţele superioare.

Dosarele lui Nicuşor

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a făcut mai multe cereri în instanţă pentru anularea unor mandate de urmărire internaţională. Plecat în Statele Unite pentru tratament, Constantinescu nu s-a întors în ţară la termenul stabilit de judecători, astfel încât a fost dat în urmărire internaţională. Ulterior, pe numele său au fost emise două mandate de arestare, în lipsă, în două dosare. Viorica Costiniu este soţia fostului judecător şi şef de Secţie Florin Costiniu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

El a fost condamnat definitiv, la patru ani de închisoare cu suspendare, în dosarul fostului senator Cătălin Voicu. Pedeapsa este completată de un termen de încercare de nouă ani. În această perioadă, Costiniu nu trebuie să mai comită vreo infracţiune, pentru că, altfel, condamnarea cu suspendare se transformă în închisoare cu executare. Fostul judecător a fost arestat preventiv în 2010, pentru trei zile, după ce a promis soluţii favorabile în mai multe dosare în care erau implicaţi oameni de afaceri extrem de influenţi. În prezent, în ciuda condamnării definitive, Florin Costiniu profesează ca avocat şi încasează o pensie specială de 16.000 de lei pe lună.

Din 2000, soţia sa, Viorica, a condus Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), un fel de sindicat al judecătorilor. Din această postură, judecătoarea a susţinut, în mai multe rânduri, că nu există corupţie printre magistraţii din România. Ulterior, s-a dovedit că s-a înşelat amarnic. În ultimii ani, câteva zeci de magistraţi au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie. Printre ei se regăseşte şi propriul soţ.