Irina Socol, presedinte SIVECO, e modesta, chiar daca firma ei deruleaza afaceri de sute de milioane de euro cu statul! Ea este „Regina licitatiilor publice”

Irina SocolIn Romania nu exista doar „baieti destepti” care pun mana pe sute de contracte cu statul. CANCAN prezinta una dintre „fetele descurcarete”, Irina Socol, presedinte si director general al companiei SIVECO, care pare „abonata” la banii publici, deruland, in cei aproape 20 de ani de activitate, afaceri de sute de milioane de euro, cu profituri uriase.

Irina Socol este presedinte al companiei SIVECO, considerat cel mai puternic producator de software de e-business si de aplicatii web din Romania, care a intrat in forta si pe piata din Vest, dar si din Emiratele Arabe Unite, Maroc, Republica Moldova, Cipru, Oman si Qatar. Pe langa proiectele europene pe care a pus mana, in Romania, SIVECO a furnizat programe de calculator mai multor ministere, printre care cel al Agriculturii, al Educatiei, al Sanatatii, de Finante, precum si Autoritatii Nationale a Vamilor si Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Pentru produsele oferite de SIVECO, Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii a scos din vistierie 4,5 milioane de euro, iar Vama „modica” suma de 6,6 milioane de euro, iar cifrele sunt din ce in ce mai ametitoare, de la un contract la altul. Astfel, din 1992, de cand activeaza pe piata din Romania, firma condusa de Irina Socol a incheiat sute de contracte „grase” cu statul.

Numai in cursul acestui an, firma SIVECO a castigat 25 de licitatii organizate de ministere sau agentii subordonate statului, valoarea totala a acestora ridicandu-se la peste 10 milioane de euro. Un calcul simplu demonstreaza ca, in cei aproape 20 de ani de colaborare intensa cu institutiile statului, firma condusa de Socol a atras de la buget peste o suta de milioane de euro. Pe langa licitatii, au existat si contracte atribuite direct, cat si unele afaceri subcontractate. Mai exact, SIVECO a primit pe tava unele contracte de la diverse firme obscure, desemnate oficial drept castigatoare ale licitatiilor publice. Si totusi, in ciuda faptului ca dirijeaza afaceri cu multe zerouri, Irina Socol nu pare ca se da in vant dupa masini 4X4 sau limuzine de sute de mii de euro. Paparazzii CANCAN au fotografiat-o in urma cu doar cateva zile la bordul unui autoturism obisnuit, al carui pret nu sare cu mult peste 10.000 de euro. Masina de serviciu era condusa de un tanar, cel mai probabil soferul personal al sefei de la SIVECO. In momentul in care cei doi au ajuns la destinatie, barbatul s-a grabit sa-i deschida portiera Irinei Socol, apoi s-a apropiat de portbagaj, de unde a scos o geanta voluminoasa. Implicata intr-un scandal Romania a fost sanctionata de UE cu 120 de milioane de euro, pentru doi ani de subventii pentru agricultura platite eronat, a anuntat, in urma cu cateva luni, Mediafax. Aceasta „corectie financiara” este a doua, dupa ce anul trecut UE a sanctionat Romania cu alte 44,7 milioane de euro pentru plati incorecte. Potrivit unui ziar financiar, oficialii din agricultura ar fi dat vina pe softul furnizat de SIVECO, pentru achzitionarea caruia Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a dat 4,7 milioane de euro din bani publici.