Laura Codruta Kovesi: Mita pentru contractele cu Microsoft si EADS, in jur de 60 milioane de euro

Din informatiile existente pana acum, mita data pentru contractele cu Microsoft si EADS se ridica la circa 60 milioane de euro, a declarat luni, la Adevarul LIVE, procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi.

Intrebata despre cele 4 dosare privind contractele cu Microsoft si EADS, sefa DNA a aratat ca „sesizarea Corpului de Control a vizat citeva acte aditionale. Procurorul de caz a cercetat si contractul initial. S-a inceput urmarirea penala fata de fapte”.

„Pina acum informatiile sint ca o suma in jur de 60 milioane de euro (nu pot da o suma exacta) s-a dat mita. Nu e inceputa urmarirea penala fata de persoane”, a declarat sefa DNA.

Potrivit procurorului sef, tranzactiile finaciare s-au facut prin conturi din strainatate si prin off-shore-uri.

Kovesi a precizat ca sunt foarte multe comisii rogatorii in curs catre institutii din alte state, iar informatii suplimentare in aceste dosare vor fi disponibile de indata ce „vom primi raspunsurile de la institutii financiare si autoritati judiciare”.

Directia Nationala Anticoruptie a dispus in data de 10 iulie inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, intr-un dosar privind utilizarea licentelor educationale.

Procurorii anticoruptie au demarat cercetarile in acest dosar ca urmare a unei sesizari a Corpului de Control al premierului care reclama „utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual” incepand cu decembrie 2009, in mandatul fostilor ministri PDL Daniel Funeriu si Valerian Vreme.