Microsoft dezvaluie Rusiei si tarilor membre NATO codul sursa al sistemului de operare Window

Dan Nica - Bill Gates

Dan Nica – Bill Gates

Rusia este prima tara care are acces la secretele celei mai protejate companii din lume si anume la codul sursa al companiei Microsoft.

Compania Microsoft a anuntat saptamana trecuta ca va dezvalui codul sursa guvernelor, pentru a le ajuta sa-si protejeze software-rele folosite pentru gestionarea datelor personale, taxelor, dar si pentru asigurarea sigurantei nationale. Potrivit afirmatiei directorului executiv al biroului Microsoft din Moscova, Rusia este prima tara care a incheiat o asemenea intelegere cu Microsoft, dar nu va fi si singura. Inscriindu-se in Programul de Securitate guvernamentala al companiei Microsoft, Rusia, dar si celelalte state care vor adera la program, vor putea sa-si transpuna tehnologia pe platforma Windows a companiei Microsoft, sa o adapteze nevoilor proprii si sa-i testeze capacitatea de aparare impotriva hackerilor. Rusia, mult timp considerata una dintre cele mai „secretoase“ tari din lume, va primi in luna februarie prima parte a codului, desi nu este inca foarte clar la ce proiecte va fi folosit acesta. Compilat in limbaj electronic, codul va fi folositor pentru mai mult de 60 de guverne si agentii din intreaga lume, incluzand si NATO.

Contraatac la Linux

Deocamdata, aceasta initiativa nu a fost comentata in amanunt de analistii internationali sau de criticii vehementi ai corporatiei Microsoft, la o prima ve-dere decizia lui Bill Gates pare a fi una extrem de bine motivata… financiar. Compania Microsoft este de mult timp liderul de necontestat in topul celor mai criticate companii pentru vulnerabilitatile si deficientele la capitolul securitate al produselor sale: fie ca este vorba de sistemele de operare, de browserul sau Internet sau de aplicatiile sale de tip server. Ce este drept, fiind deocamdata si cel mai puternic actor de pe piata sistemelor de operare, ar fi fost si greu ca, intre zecile de milioane de utilizatori (legali si nu prea) sa nu se gaseasca si unii mai talentati care sa descopere erori ce au scapat programatorilor cu sediul in Redmond.

Astfel, decizia luata de Microsoft este destinata sa spulbere un avantaj atat de clamat de tot mai puternicul sau competitor in segmentul sistemelor de operare, Linux – si anume accesul la codul sursa. O data cu depasirea acestui adevarat obstacol avocatii Linux vor avea de intampinat dificultati si mai mari in a convinge clientii guvernamentali sa nu mai ia in calcul Microsoft. Pentru a intelege pe deplin cat de puternic ar putea fi efectul acestei decizii – trebuie sa mentionam ca cel mai mare cumparator de solutii informatice ramane in marea majoritate a tarilor statul. O data ce codul sursa Windows va fi disponibil pentru agentiile guvernamentale va fi destul de dificil sa sustii implementarea unor solutii Linux: cel din urma sistem de operare nu este tocmai popular intre functionarii publici iar (mai mult renumita decat neaparat palpabila) simplitate in utilizare a produselor Microsoft vor atarna greu in balanta decizionala.

Nu stim inca daca si Romania va beneficia de favorurile Microsoft (in ce priveste dezvaluirea codului sursa Windows), dar in orice caz premisele sunt create si favorabile: Dan Nica si Bill Gates se cunosc personal, ca sa nu mai vorbim si de aderarea la NATO.

Bill Gates vrea o intelegere cu Comisia Europeana

Microsoft va face in curand o pledoarie finala in fata Comisiei Europene incercand sa ajunga la o intelegere cu Bruxellesul in cazul investigatiilor antitrust demarate impotriva sa, sustine o sursa apropiata afacerii citata de presa internationala. Potrivit acesteia, oficialii UE nu au ajuns inca la o concluzie in ce priveste acuzatiile de abuz de pozitia dominanta pe piata impotriva producatorului de software. Printre punctele incluse in documentul de acuzare al Microsoft se numara: includerea aplicatiei Media Player alaturi de sistemele de operare Windows, o politica ce afecteaza rivalii Real Networks si Apple Computer; proiectarea Windows astfel incat sa ruleze cel mai bine doar aplicatiile Microsoft.

Comisia Europeana are la indemana doua variante: fie ajunge la o intelegere cu compania (asa cum s-a intamplat in SUA cu Departamentul de Justitie) sau poate impune efectuarea unor schimbari la produsele incriminate.

Tot in aceasta saptamana o instanta americana a decis ca Microsoft trebuie sa includa in mod obligatoriu in sistemele sale de operare si o versiune actualizata a limbajului de programare Java a competitorului sau Sun Microsystems.